به دلیل مشکلات کم آبی و چالشهای آبیاری، تهیه یک مخزن یا تانکر کشاورزی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با توجه به این موضوع آشنایی با انواع مخزن کشاورزی و تهیه بهترین محصول بسیار مهم و قابل توجه است. هنوز خیلی از افراد نمیدانند که مخزن کشاورزی چیست؟ چه کاربردی دارد و چرا تمامی باغدارای و کشاورزان باید از آن استفاده کنند؟ در این مقاله از دماوند پلیمر، ضمن معرفی مخزن آب کشاورزی و مزایای استفاده از این محصول، عوامل موثر بر میزان آب مورد نیاز زمینهای کشاورزی را مورد بررسی قرار میدهیم.
مخزن آب کشاورزی چیست؟
یکی از اصلیترین نیازهای کشاورزان آب است و ذخیره درست آن اهمیت بالایی دارد. در این میان استفاده از مخزن آب کشاورزی یکی از بهترین راهها برای ذخیره آب و جلوگیری از تبخیر آن است. این وسیله از نفوذ بیش از حد آب در زمینها جلوگیری کرده و امکان آبیاری قطرهای در زمان مناسب را برای گیاه یا محصول فراهم میکند.
انواع مخزن آب کشاورزی
همانطور که میدانید مهمترین کاربرد استفاده از مخزن آب کشاورزی مربوط به نگهداری و ذخیرهسازی آب است. به طور کلی مخازن آب با توجه به مواد اصلی به کار رفته در آنها به صورت پلاستیکی یا فلزی طراحی میشوند. در این میان مخازن آب پلاستیکی یا پلی اتیلن انواع گوناگونی داشته و به دلیل مزایای بیشماری که دارند از کاربردهای وسیعی برخوردار هستند. در ادامه با معرفی انواع منبع آب کشاورزی، به انتخاب بهتر شما کمک کرده و اطلاعات شما را در این زمینه افزایش میدهیم.
-
مخزن بتنی کشاورزی
مخزن کشاورزی بتنی طول عمر بالایی داشته و از ابعاد بزرگی برخوردار است. از این رو هزینه ساخت بالایی داشته و جا به جایی آن غیر ممکن است. همچنین ممکن است امکان نفوذ آهک به داخل مخزن را نیز فراهم کند.
-
مخزن فلزی کشاورزی
منبع آب کشاورزی با جنس فلز در برابر اشعه UV و آتش سوزی مقاوم بوده و به دلیل ابعاد بزرگ و جنس سنگینی که دارد، حمل و نقل آن دشوار است.
-
مخزن فایبرگلاس کشاورزی
مخزن کشاورزی فایبرگلاس بالاترین ریسک آسیب دیدگی را داشته و چندان برای نگهداری آب و استفاده در زمینهای کشاورزی مناسب نیست. البته برای نگهداری سیالات خورنده مناسب بوده و میتواند در محیطهای مرطوب به کار گرفته شود.
-
مخزن پلی اتیلن کشاورزی
تانکر کشاورزی پلی اتیلن یا پلاستیکی کیفیت ساخت بالایی داشته و بسیار محبوب و پرطرفدار است. همچنین مخزن آب از جنس پلی اتیلن بسیار سبک و کم حجم بوده و از طول عمر بالایی برخوردار است. از طرفی ابعاد مختلفی داشته و میتواند برای انواع مصارف به کار رود.
-
استفاده از ورقهای ژئوممبران برای ساخت استخر
ساخت استخر و استفاده از این تانکر کشاورزی هزینه معقولی داشته و میتواند به صورت طبیعی و فصلی انجام شود. البته نیازمند نقشهبرداری دقیق از محل بوده و پیچیدگیهای خاص خودش را دارد.
جلوگیری از رشد جلبک در مخازن آب مزرعه در چند مرحله
در صورتی که قصد خرید مخزن آب مزرعه را دارید، پیشنهاد میکنیم با انتخاب منبع آب ضد جلبک از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری کنید. در این میان مخازن آب پلی اتیلن سه لایه با جلوگیری از نفوذ نور خورشید، به عدم رشد جلبک کمک میکنند؛ زیرا دارای لایهای تیره رنگ بوده و همانند یک اتاق نیمه تاریک، میزان نفوذ نور مستقیم خورشید را کاهش میدهند. با توجه به این موارد مراحل جلوگیری از رشد جلبک در تانکر کشاورزی شامل موارد زیر است:
-
منبع آب را زیر تابش نور خورشید قرار ندهید!
نور خورشید میتواند یکی از عوامل اصلی تشدید رشد جلبک باشد. از این رو مخزن کشاورزی باید در جای خنک و زیر سایه نصب شود تا رشد جلبک را کاهش داده و به افزایش عمر مخزن کمک کند. در این میان به یاد داشته باشید که استفاده از منبع آب کشاورزی فلزی به دلیل وجود نور خورشید و گرمای حاصل از آن ممکن است باعث افزایش سرعت زنگ زدگی و خوردگی مخزن شده و با فراهم آوردن امکان رشد بیش از حد باکتریهای شیمیوتروف و دیگر تک سلولیها، آب را طعم دار کند.
-
محفظههای ورودی نور به مخزن آب را مسدود کنید!
در صورت شکستگی یا سوراخ بودن مخزن کشاورزی احتمال رشد جلبک افزایش پیدا کرده و ممکن است آب توسط عوامل خارجی آلوده شود. از این رو درب مخزن نباید طولانی مدت باز بوده و مسدود کردن محفظههای ورودی نور لازم و ضروری است.
-
به صورت دورهای به نظافت و سرویس مخزن آب بپردازید!
با در نظر گرفتن نظافت و سرویس دورهای مخزن آب، میتوانید احتمال رشد جلبک را به حداقل برسانید. در این میان انتخاب یک تانکر کشاورزی که دریچههای بزرگی داشته باشد، در اولویت است؛ زیرا به صورت آدم رو طراحی شده و امکان نظافت کامل آن را فراهم میکند.
-
فیلتراسیون و اضافه کردن مواد شیمیایی را جدی بگیرید!
برای از بین بردن جلبکها و باکتریها میتوانید سیستمهای فیلتراسیون را به کار برده و از مواد شیمیایی استفاده کنید. البته در این روش به تجهیزات جانبی احتیاج داشته و باید هزینه بیشتری بپردازید. همچنین بهتر است از بیخطر بودن مواد شیمیایی اطمینان حاصل کرده و به حفظ سلامت خود توجه کنید.
تعیین حجم مخزن آب کشاورزی
برای تعیین حجم مخزن کشاورزی بهتر است از روشهای تجربی استفاده کنید. به این صورت که حجم مناسبی از زمین کشاورزی یا باغ را در نظر گرفته و متناسب با آن حجم کافی برای تمام مساحت زمین را محاسبه کنید. برای مثال در ۱ متر مربع به ۲ لیتر آب احتیاج دارید. پس در صورتی که زمین شما ۱۰۰۰ متر مربع باشد، استفاده از یک مخزن آب ۲۰۰۰ لیتری میتواند پاسخگوی نیازهای شما باشد.
مزایای نصب مخزن آب کشاورزی
از اصلی ترین مزایای نصب مخزن آب کشاورزی این است که این مخازن به راحتی قابل تهیه بوده و انتخابی اقتصادی و مقرون به صرفه محسوب میشوند، همچنین وزن کمی داشته و حمل و نقل راحتی دارند. از طرفی میتوانند متناسب با محل نصب یا قرارگیری در مدلها و شکلهای مختلف سفارش داده شوند. همچنین به دلیل استفاده از متریال مرغوب، دوام و ماندگاری بالایی داشته مقاومت زیادی در برابر نور خورشید دارند. به علاوه در صورت آسیب دیدگی به راحتی قابل تعمیر بوده و میتوانند ساده و راحت نصب شوند. علاوه بر تمام این موارد مخزن آب کشاورزی طول عمر بالایی داشته و در برابر یخ زدگی، سرما، گرما، خوردگی یا حتی زنگ زدگی مقاوم است. ضمنا با توجه به ترکیب و جنسی که دارد میتواند برای نگهداری یا حمل آب به کار گرفته شود.
ویژگیهای مخزن آب کشاورزی
همانطور که گفتیم مخزن آب کشاورزی قیمت مناسبی داشته و در مقایسه با دیگر تانکرها انتخاب بسیار خوبی است. این محصول در برابر عوامل طبیعی و شرایط مختلف آب و هوایی مقاوم بوده و به عنوان یک عایق حرارتی عمل میکند. همچنین دوام و ماندگاری بالایی داشته و در برابر خوردگی مقاوم است. از طرفی مقاومت شیمیایی بالایی داشته و در صنایع غذایی قابل استفاده است. همچنین به راحتی حمل شده و در صورت پارگی تعمیر میشود. در واقع تانکر کشاورزی نصب سریع و راحتی داشته و قابلیت تولید در رنگ دلخواهتان را نیز دارد.
چگونه مخزن آب کشاورزی را نصب کنیم؟
پس از تهیه مخزن مناسب، باید آن را به همراه اتصالاتی که دارد نصب کنید. با انجام دادن یک نصب صحیح و اصولی میتوانید عمر مخزن را افزایش داده و از قابلیتهای آن بهرهمند شوید. بدین منظور در ابتدا فضای مناسبی را برای قرار دادن مخزن انتخاب کرده و ابعاد آن را محاسبه کنید. در این میان به یاد داشته باشید که مخزن شما در مجاورت اجسام تیز قرار نگرفته و تحت فشار نباشد. سپس با استفاده از بستر ماسهای یا شنی، سیمان یا حتی خاک رس زیرسازی مناسب برای نصب مخزن را انجام داده و سپس به نصب بوشن و دیگر اتصالات بپردازید. بوشن یا فیتینگ سایزبندی و مدلهای متنوعی داشته و به عنوان پل میان آب درون مخزن و لولهها عمل میکند. مرحله پایانی نیز مربوط به نصب و راهاندازی لوله است تا امکان آبیاری باغ یا زمین کشاورزی شما فراهم شود.
استفاده از مخزن آب پلاستیکی برای ذخیره باران
با تهیه منبع آب کشاورزی میتوانید حتی به هنگام سرما آب تمیز باران را جمعآوری کرده و آن را در زمان گرما مورد استفاده قرار دهید. بدین منظور باید یک سطح مسطح به کار گرفته و امکان هدایت کردن آب با شیبی ملایم به سمت حوضچه را فراهم کنید. در این مرحله ضمن رد شدن آب از فیلتر داخل مخازن و پمپاژ آن، آب برای فصول خشک نگهداری میشود.
تقسیمبندی انواع منبع آب پلی اتیلن برای کشاورزی
مخازن آب پلی اتیلن با توجه به تعداد لایهها و ضخامتی که دارند به صورت یک لایه، سه لایه یا چهار لایه به تولید میرسند. مخزن یک لایه از یک لایه پلی اتیلن تشکیل شده و مخزن سه لایه دارای سه لایه پلی اتیلن است. به این معنا که با داشتن یک لایه مشکی رنگ، امکان ورود نور به درون مخزن را از بین برده و از رشد جلبک و باکتری جلوگیری میکند.
در این میان مخزن چهار لایه پلی اتیلن نیز مقاومت بالایی داشته و در برابر اشعه مخرب UV محافظت زیادی ایجاد میکند. همچنین این مخازن کیفیت و دوام مناسبی داشته و تنوع زیادی در طرح و مدل دارد. به طور کلی مخازن پلی اتیلن برای آبیاری قطرهای مناسب هستند اما مخازن بتنی، فلزی، فایبرگلاس و آب ژئوممبران میتوانند برای ذخیره و نگهداری آب مورد استفاده قرار بگیرند.
آبیاری قطرهای، بهترین روش برای آبیاری زمینهای کشاورزی
آبیاری قطرهای امکان سیراب شدن گیاه یا محصول را فراهم کرده و باعث استفاده از آب به اندازه مناسب و در زمان مناسب میشود. در این روش آب با قطره چکان به ریشه گیاه رسیده و هر واحد آب امکان برداشت بیشتر از ۱۰ برابر محصول را فراهم میکند. در واقع آبیاری قطرهای بالاترین کارایی داشته و باعث صرفهجویی در مصرف آب و هزینهها میشود. همچنین سلامت حداکثری گیاهان را تضمین کرده و امکان تزریق همزمان و سیستماتیک کود را فراهم میکند. به علاوه قابلیت انطباق با انواع محصولات و زمینهای کشاورزی را نیز دارا است.
میزان آب مورد نیاز زمینهای کشاورزی تحت تاثیر چه عواملی قرار دارد؟
برای تعیین حجم مورد نیاز منبع آب کشاورزی باید به مواردی مثل نوع گیاه، سن گیاه، میزان رطوبت هوای منطقه در طی سال، نوع اقلیم و شرایط آب و هوایی، میانگین بارندگی منطقه، نوع خاک و ضریب انتقال آب، مساحت زمین زیر کشت، میزان دفعات آبیاری، میزان آب ورودی به مخزن، میزان تراکم سطح زیر کشت و دبی آب خروجی یا دبی آبیاری توجه شود. حجم مناسب مخزن آب کشاورزی برای زمین زراعی در هر نوبت آبیاری ۱۰ لیتر بوده و حجم مناسب تانکر کشاورزی برای آبیاری قطرهای نهال یا درخت بسته به سن درخت و نوع آن در هر نوبت حدود ۲۰ تا ۵۰ لیتر است.
سخن پایانی
در این مقاله از سایت دماوند پلیمر مخزن آب کشاورزی را معرفی کرده و به انواع مدلهای مخزن کشاورزی پرداختیم. مراحل جلوگیری از رشد جلبک در مخازن آب مزرعه را مورد بررسی قرار دادیم و نحوه نصب این مخازن آب را نیز توضیح دادیم. در پایان پیشنهاد میکنیم به حجم مورد نیاز مخزن کشاورزی توجه کرده و با انتخاب آبیاری قطرهای، از منبع آب کشاورزی خود بیشترین استفاده را داشته باشید. در نهایت برای خرید مخزن آب مناسب کشاورزی میتوانید به فروشگاه دماوند پلیمر مراجعه کنید.
همچنین شما می توانید انواع مخازن مانند مخزن زیر پله، مخزن کروی، مخزن آب کتابی و… را در دماوند پلمیر تهیه کنید. علاوه بر انواع مخازن، حجم های مختلف منبع آب نیز در این فروشگاه وجود دارد که شما برای خرید می توانید به آن اقدام کنید. محصولاتی همچون مخزن آب 4000 لیتری، مخزن آب 1500 لیتری، مخزن آب 1000 لیتری عمودی و مخزن آب 2500 لیتری عمودی و… از نمونه محصولات این فروشگاه هستند.